Gyermek természetfotós pályázat Pilisborosjenőn

4x3-image_795px_national-geographic

logo_wide

A Bizek Emi Alapítvány a Kreatív Gyermekekért és a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola által indított

TERMÉSZETFOTÓS PÁLYÁZATÁNAK DÍJNYERTES ALKOTÁSAI

és a fotókból készült kiállítás megtekinthető a Pilisborosjenői Általános Iskola épületében!

A kiállítás fotói megnézhetők on-line is, erre a sorra kattintva!

A kiválasztás, zsűrizés menete

A beérkezett fotók természetesen kódszámmal kerültek a zsűri elé, a pályázó neve nem derült ki a bírálók számára. Viszont a pályázó születési évszámát tartalmazta a kód. Így figyelembe vehető volt a készítő életkora is, amire azért is szükség volt, mert megneveztük a legjobb alsós és a legjobb felsős alkotást is.

A beérkezett több, mint 200 alkotásból első körben kiválasztottuk azokat a versenyben maradó alkotásokat, amik megjelennek majd a kiállítás anyagában. Itt tehát azok a fotók estek ki, amelyek felbontásban, minőségben, témájában vagy élességében nem maradhattak versenyben.

Az alapítványunk alap célkitűzésével összhangban a pályázat célja is elsősorban az volt, hogy a gyerekek kimozduljanak a négy fal közül és közelebb kerüljenek a természethez, fotózáshoz. Fejlődjön a kreativitásuk, látásmódjuk, a minket körülvevő világhoz való hozzáállásuk. Ez a cél megvalósult a pályázattal. Lényeges volt, hogy lehetőleg minden pályázónak legyen valamilyen sikerélménye.

Nagy örömünkre szolgál, hogy minden pályázónak legalább egy alkotása szerepelni fog a kiállításon! Így a fantasztikus kiállításon 161 db alkotás tekinthető meg!

Ezt követően a zsűritagok javaslatot tettek a díjra jelölt alkotásokra.

A hat tagú zsűri végül összeült és a díjra jelölt alkotások közül személyesen, pontozásos eljárással választotta ki az egyes díjazott alkotásokat (kivéve különdíjak). Díjat már csak olyan fotó kaphatott, amelyik maradéktalanul megfelelt a felhívásban szereplő szabályoknak. Azonos pontszám esetében a zsűri elnökének szavazata döntött – erre mindössze egyetlen esetben került sor.

A zsűri tagjai:

Szekeres János, a zsűri elnöke, a FOTÓ NATURA HUNGARY természet fotósok egyesületének, a Természetfotósok Nemzetközi Szövetségének /IFWP/ valamint az ESZTERGOMI MŰVÉSZEK CÉHének tagja, tanár

Bizek Emi zeneszerző, zenetanár, az Alapítvány névadó munkatársa

Dienes Dóra pedagógus, az iskola igazgatója

Jávorné Illyés Boglárka pedagógus, rajztanár

Tolnai Lea, táncművész, úgyis, mint a Bizek Emi Alapítvány kurátora

Iván Gábor, zenész, zenetanár, úgyis, mint a Bizek Emi Alapítvány kurátora

A különdíjakról nem a zsűri, hanem az adott különdíj felajánlója döntött.

Fődíj

Panasonic-FZ82_slant-600x400

Panasonic Lumix FZ82 bridge fényképezőgép,

továbbá

két nap lesfotózás profi természetfotós vezetésével

Máté Bence különdíj

A világ egyik legjobb természetfotósa 2 napos lesfotózást ajánlott fel a verseny egyik különdíjasának.

Máté Bence a BBC világverseny történetének legeredményesebb természetfotósa. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának (Wildlife Photographer of the Year) is megválasztottak a világon, illetve egy időben a világverseny minden ranglistáját vezeti.

https://matebence.hu/

További díjak

 • 2-2 napos lesfotózás profi természetfotós vezetésével
 • National Geographic különdíja: 1 éves előfizetés és interjú a NatGeo online felületén
 • Pilisi Parkerdő Zrt. különdíja: 1 db éves belépő a Budakeszi Vadasparkba annak a pályázónak, aki a Humoros természet kategóriában a legjobb olyan fotót készíti, amelyik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén készült
 • Bizek Emi Alapítvány különdíja a naturArt Természetfotósok Szövetsége felajánlásával: 3 alkotásnak 2-2 fő részére belépő a 2019. februári naturArt Természetfotós Fesztiválra
 • Oklevél minden pályázónak
 • 161 db alkotásból állandó kiállítás megtekinthető az Iskolában és itt: FOTOGALÉRIA

A zsűri elnöke, szakmai vezető

Szekeres János természetfotós, a FOTÓ NATURA HUNGARY természet fotósok egyesületének, a Természetfotósok Nemzetközi Szövetségének /IFWP/ valamint az ESZTERGOMI MŰVÉSZEK CÉHének tagja, tanár.

http://www.szekinature.hu/index.php

Szakmai partnereink:

Pilisi Parkerdő Zrt.

Médiapartnerünk a National Geographic Magyarország

Kategóriák, témák

 • Állatok (háziállatok kivételével)
 • Táj
 • Növény (vadon élő)
 • Humoros természet
 • Különdíjat kap a legjobb alsó tagozatos és a legjobb felső tagozatos korosztályi alkotást is.

Szabályok

A pályázaton minden olyan 2003. március 1. és 2012. augusztus 30. között született gyermek részt vehet, aki vagy pilisborosjenői lakcímmel (állandó vagy ideiglenes) rendelkezik vagy a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója (bármilyen lakcímmel). A fotókhoz természetesen igénybe vehető felnőtt segítsége, de a fotót a pályázó gyermeknek kell elkészítenie és a megengedett mértékű képszerkesztés is kizárólag a fotót készítő gyermekkel együtt lehetséges. Erről a beadáskor nyilatkozni kell!

Fejenként és kategóriánként maximum 5 db fotóval lehet pályázni. Kizárólag digitális képekkel lehet pályázni, tehát az analóg fotókat digitalizálni kell a beadáshoz.

A fotóknak kérünk rövid, frappáns címet adni!

A fotókat jpg formátumban kérjük, mérete minimum 2Mb, maximum 6Mb lehet. A nagyobb kép méreteket le kell kicsinyíteni. Kisebb méret felnagyítása nem megengedett, mivel a fényképekből kiállítást is tervezünk, amihez szükséges a megfelelő minimális képminőség.

Az eredeti fotókat (eredeti méret, formátum, módosítások nélkül) az eredményhirdetésig meg kell őrizni, mivel azt a zsűri bekérheti az elbírálás során.

A fényképek kismértékű digitális módosítása (pl. Photoshop) lehetséges, de alkotó elemet nem szabad sem hozzáadni sem eltávolítani. (Tehát ami a fotón van, annak és csak annak rajta is kell maradnia.)

A fényképek vágása a méret maximum 50%-áig megengedett, de a vágott végterméknek is meg kell felelnie a minimálisan 2 Mb mérethatárnak (felnagyítás, minőségveszteség nélkül)!

Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a fényképen nem látszik ember által épített, telepített beavatkozás (pl. etető, odú, műfészek, stb.).

Területi korlátozás nincs, a fotók bármely országban elkészíthetők. Az állatokat, növényeket eredeti természetes környezetükben kérjük bemutatni. Állatkerti fotók és háziállatokról készült fotók nem megengedettek, de vadasparkban készült fotókkal már lehet pályázni. A Pilisborosjenő környékén, a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken készült képek legjobbjai különdíjban is részesülhetnek.

A későbbi felhasználás (pl. kiállítás) érdekében javasoljuk, hogy az esetleg raw vagy tif formátumban, jobb minőségben készült képek lekicsinyítését, jpg-be konvertálását csak a beadáskor végezzék el, hogy a végleges pályamű is meglegyen magasabb minőségben. Ez természetesen nem elvárás, eredetileg jpg-ben készült képekkel is lehet pályázni.

Ha a fotón felismerhető személy is van, akkor annak írásbeli hozzájárulása is szükséges!

A fotók beadása, regisztráció

Pályázni a Bizek Emi Alapítvány honlapján kifejezetten erre a célra meghirdetett alábbi e-mail címre kérjük beküldeni 2018. szeptember 1. és 2018. október 15. között termeszetfotopbj@gmail.com

Egy e-mail maximum 24 MB lehet, azaz mérettől függően 4-12 fotó. Ennél több fényképet több e-meilben kérünk beküldeni. Kérjük a fájlküldő szolgáltatások (WeTransfer, Toldacuccot, stb.) mellőzését!

Az első beküldésre kerülő fényképhez kérjük csatolni az itt letölthető regisztrációs űrlapot, kitöltve, aláírva:

Regisztrációs űrlap letöltése

A regisztrációhoz, részvételhez szülői, gondviselői hozzájárulás is szükséges. Ezt követően minden e-mail mellé kérjük leírni, hogy a beküldött fotó melyik kategóriára készült. Ekkor kérjük becsatolni a fotón esetleg felismerhető személy(ek) hozzájárulását is.

Regisztrációs vagy pályázati díj, nincs. Kérjük, akinek módjában áll és egyetért az Alapítvány céljaival, támogassa az Alapítványt (részletek a honlap kezdőlapján)!

A pályázó a regisztráció során hozzájárul, hogy a Bizek Emi Alapítvány a Kreatív Gyermekekért és a pályázat szakmai partnerei a beadott fotókat szabadon publikálják, az alapítvány céljaival összhangban felhasználják. Az adatkezelési tudnivalók letölthetők a honlapról, melynek elfogadása a pályázat feltétele.