Mi az a kreativitás?

Kreativitás fogalma, kreativitás fejlesztése, kreativitás gyermekeknél

“Minden gyermek kreativitással születik. A mi feladatunk, hogy észrevegyük!” (Bizek Emi zenetanár, zeneszerző)

A kreativitást a szakemberek többféle módon is értelmezik. Vannak irányzatok, amik külső inspirációhoz, múzsához, ihlethez kapcsolják. A pragmatikus megközelítés a gyakorlati feladatmegoldást helyezi előtérbe. A pszichológia az intelligenciához hasonlatos, mérhető képességként kezeli. 2009-ben pedig génkutatók bejelentették, hogy megtalálták azt a gént, ami többek között a kiemelkedő kreativitás kialakulását segíti.

A kreativitás – akármelyik szemléletet fogadjuk el – részben velünk született képesség, részben viszont komolyan fejleszthető tulajdonság.

Nem túlzás azt kijelenteni, hogy a problémamegoldás nélkülözhetetlen a mindennapokban. Ha a kreativitást, mint probléma-megoldási képességet tekintjük, akkor az is kijelenthető, hogy a kreativitás egyaránt hasznosulhat művészeti, gyakorlati, technikai vagy akár kereskedelmi területen is.

A kreativitás ezerféleképpen fejleszthető. A zene és a természetfotózás csak két remek lehetőség, amihez az Alapítványunk segítséget tud nyújtani. Ha pedig a kreativitás az egész emberiség jövőjének szolgálatába állhat, az még fantasztikusabb. Ezt szolgálja Öko Nagykövet programunk.